İçeriğe geç

Eski Türkçe Kar Ne Demek

Eski Türkçede kar ne demek?

Eski Türkçe kar “kar” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük muhtemelen Eski Türkçe kar fiiliyle ilişkilidir – “(su) akmamak, biriktirmek, yığmak”; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için kazanan makaleye bakın. Eski Türkçe kar- fiiliyle, yani “akmamak” anlamına gelen semantik bağlantı açık olsa da, yapısal ilişki kesin değildir.

Farsça kar ne demek?

Farsça kār کار “1. “Yapmak, yapmamak, iş, fiil, 2. yapan, aktör, 3. meslek, gelir, verim” kelimesinden alıntıdır. Bu kelime Farsça ve Orta Farsça kardan, kār-کردن, کار “yapmak, yapmak” fiilinden türemiştir.

Kar kelimesi Türkçe kökenli mi?

Sözlerimizi tamamlarken, Farsça kökenli kâr ve Arapça kökenli zarar kelimelerinin günümüzde dilde yaşayan ve türevleri oluşmuş iki yabancı kelime olduğunu belirtelim.

Zazaca kar ne demek?

Zazaki/Zazaki Şili: Yağmur Vor: Kar Va: Rüzgar Lazer: Sel Hezaz: Heyelan Horyes: Çığ Zazaki qısey bikê !28. Mayıs 2016

Karı argo mu?

Wife, bir erkekle evli olan bir kadının o erkeğe (kocaya) göre akrabalık durumudur. Türkçede bayan kelimesi ve nadiren Arapça zevce kelimesi aynı anlamda kullanılır. “Eş” anlamına ek olarak, woman kelimesi argoda “kadın” anlamında da kullanılır.

Neden karı koca denir?

Koca dağ demektir. Ve ne kadar yüksek olursa olsun, karı olmayan bir dağ eksiktir. Kadına, dağların tepesine kar yağdığı için erkeğin karısı derlerdi.

Kar ne demek din?

Farsçada “iş” anlamına gelen “kar” sözcüğü, din dışı sözlü Türk müziğinin en geniş biçimini temsil eder.

Kar ne demek musiki?

Din dışı Türk müziğinin en büyük beste biçimi olan kar, kelime olarak iş, güç, sanat ve hasat gibi çeşitli anlamlara sahiptir. Türk müziğinde sözlü bestenin en eski ve en sanatsal biçimlerinden birinin adı haline gelmiştir.

Kar nedir tanım?

Kar, beyaz, parlak, çoğunlukla altıgen buz kristallerinden oluşan bir yağış türüdür. Buz kristalleri, 0 °C’nin altındaki sıcaklıklarda su buharının yoğunlaşmasıyla oluşur.

Karı ne demek etimoloji?

Kadın – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “kar”, “yaşlı kişi, pir” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kar – “yaşlanmak” fiilinden türemiştir. 15. yüzyılın başına kadar “yaşlı (kadın veya erkek)” anlamına gelirken, o tarihten sonra “yaşlı kadın” ve “evli kadın” anlamları yaygınlaştı.

Kara Türkçe bir kelime mi?

Tüm bu açıklamalardan sonra artık Kara kelimesinin kökenine geçebiliriz. Türkçe sözlükte, arazi kelimesinin Arapça ķārra kelimesinden geldiği ve “yeryüzünün denizle örtülmeyen kısmı, toprak” (TS: 1074) olarak yorumlandığı belirtilmektedir.

Eski Türkçede koca ne demek?

Türkçe’deki “koca/χoca” ve Farsça kökenli χodā “efendi, büyük kişi” kelimeleri 12. yüzyıldan beri Farsça ve Türkçe dil alanlarında eşit olarak kullanılmaktadır. Büyük, uzun adam ile karşılaştırın. ḳoca: Senex, vetus [yaşlı adam].

Kırmancki nedir?

Kırmancki: Tunceli, Erzincan, Bingöl (Kiğı, Yayladere) gibi il ve ilçelerde yaşayan, çoğunluğu Alevi olan Zazaların diline verilen isimdir. Bu bölgelerde yaşayan Zazalar kendilerine Kırmanc derler ve yaşadıkları bölge Kırmanciye’dir. “Dımılki” ismi, dillerine “Kırmancki” diyen eski nesil arasında da bilinmektedir.

Zazaca Allah ne demek?

Anadolu’da yaşayan Zazalar arasında Tanrı’ya genellikle Allah, Huma, Hak denir. Sünni Zazalarda Allah ismi kullanılırken, Alevi Zazalarda Huma ve Hak kullanılır.

Zazaca Kürtçe mi?

Ancak Zazaki’nin Kürtçenin en eski metinlerinin lehçesi olan Lori lehçesine daha yakın olduğu unutulmamalıdır. Yani Kürtler arasında en yaygın konuşulan Kurmanci lehçesinden daha eskidir.

Eski Türkçede araba ne demek?

Osmanlı Türkçesi آرابه‎ kelimesinden gelir. Çuvaşça Uraba (Uraba) veya Urava (Urava, “tekerlek”) ve Moğolca Araa (“tekerlek”) ile aynı kökene sahiptir. “Araba” kelimesi Türkçeden Arapça, İngilizce ve Rusça gibi bazı dillere geçmiştir.

Karı demek kaba mı?

Günümüzde, “kadın” günlük dilde kaba bir kelime olarak kabul ediliyor. Bir kadına veya hanıma “eş” diye hitap etmek hakaret olarak kabul ediliyor.

Kud ne demek eski Türkçe?

Kut; Türk, Moğol ve Altay şamanizminde ve halk inançlarında kutsal enerji, yaşam gücü. Hut, Kud, Gut olarak da bilinir.

Karı ne demek etimoloji?

Kadın – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe “kar”, “yaşlı kişi, pir” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kar – “yaşlanmak” fiilinden türemiştir. 15. yüzyılın başına kadar “yaşlı (kadın veya erkek)” anlamına gelirken, o tarihten sonra “yaşlı kadın” ve “evli kadın” anlamları yaygınlaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir